Sain pyynnön julkaista blogissa joitain ohjeita, joista voisi olla hyötyä aloittelevalle nukkekotiaskartelijalle. Laitan tähän joitain mieleen tulevia asioita ja täydentelen, kun keksin lisää.

Ensimmäinen, mitä nukkekotiaskartelussa tarvitaan on vakaat kädet ja hyvät hermot. Niillä pääsee pitkälle. Itse voin rehellisesti todeta, ettei mulla ole kumpiakaan. Kädit tärisee niin, että pienemmät tavarat ei tahdo sormissa pysyä ja tavarat myös helposti lentävät seinään, jos oikein ärsyttää. Kuten sanoin, vakaita käsiä ja hyviä hermoja tarvitaan. Ainakin välillä.

Hyviä työkaluja ihan alkuun ovat sakset, liima (sekä puu-, pika- että kuumaliima), askarteluveitsi, viivotin, sivuleikkurit (jotta et pilaa niitä saksia) ja muutamat muut ns. perustarvikkeet, joita yleensä löytyy kotoa kuin kotoa. Mitään ihmeellisyyskiä ei heti alkuun kannata ostaa, jollei rahaa ole ylen määrin tuhlattavaksi. Seuraava rehellinen tunnustus osaltani on se, ettei mulla juuri ole rahaa käytettäväksi harrastuksiin. Tästä johtuukin se, että aivan kaikki näpertelyt näillä sivuilla on tehty edellä mainituilla perusvälineillä. Hienoja välineitä ei siis tarvita välttämättä. Usein mielikuvitus korvaa monipuoliset työkalut. Kuitenkin, mitään mäntyisiä puuhuonekaluja ei kannata ryhtyä yrittämään saksien ja viivottimen voimalla. Balsaa näilläkin saa työstettyä.

Askartelumateriaaleihin voi käyttää omaisuuksia. Tai sitten voi käyttää euron tai pari kuukaudessa ja silti näpertää illat kaiket. Askartelun ei tarvitse olla kallista. Jokainen, joka on käynyt esimerkiksi Sinooperissa tietää, että tarvikkeet saattaa maksaa maltaita. Niin ei kuitenkaan tarvitse olla. Monenlaisia nippeleitä ja nappeleita saattaa löytää vaikka työkalupakista. Mummon vanha ompelulaatikko saattaa osoittautua aarteista suurimmaksi. Tyhjät jogurttipurkit, käytetyt piirtoheitinkalvot, paperilehtiön taustapahvi, ylikulunut T-paita, jäätelötikut, puolikuivahtaneet kynsilakat, napit, nepparit, nyörit, nauhat vanhoista vaatteista, kuvat lehdistä, halpiskorujen osat yms. ovat kaikki aivan loistavaa askartelumateriaalia mineillessä. Tässä kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä kohta kodin kaikki kaapit pursuaa yli äyräiden kaikkea "roskaa", josta saattaa vielä joskus voida askarrella jotain. Kannattaa siis myös opetella punnitsemaan erilaisten "roskien" arvoa. Jos kyseisiä tuotteita tulee jatkuvasti lisää, kuten hyvänä esimerkkinä vessapaperirullan hylsyt, ei niitä ehkä kannata hamstrata kymmenittäin varastoon, kun niitä kuitenkin saa lyhyellä varoitusajalla lisää.

Jos ei tiedä jotain, kannattaa yrittää ottaa selvää. Etenkin, jos on onnistunut hankkimaan jotain harvinaisempaa tai kalliimpaa materiaalia, ei sitä kannata pilata aivan kokeilumielessä. Tietysti, jos kukaan ei ole kyseistä hommaa koskaan aiemmin kokeillut, niin jonkunhan se täytyy ensimmäisenä testata. Usein kuitenkin joku osaa kertoa, miten homma kannattaa toteuttaa.

Tässä vielä lista joistain ihan perustarvikkeista, joita multa löytyy ja joita käytän hyvin paljon.

-tilkkuja (mahdollisimman pienikuvioisia tai yksivärisiä)
-erivärisiä papereita
-silkkipapereita
-kreppipaperia
-akryylimaaleja (muita maaleja en olekaan käyttänyt tässä hommassa)
-hyvin ohuita siveltimiä
-hammastikkuja
-grillitikkuja
-balsalevyä eripaksuisina
-hienoa hiekkapaperia balsan työstämiseen
-nauhoja (saa mm. kangaskaupoista ja joistain askartelutarvikeliikkeistä)
-erikokoisia helmiä
-pahvia
-rautalankaa
-vanua
-lankoja (ihan tavallisia, sekä erikoislankoja)
-muliinilankoja (näistä teen nukeille hiukset)
-piipunrasseja
-puuaihioita
-massoja (itse käytän lähinnä Fimoa, mutta myös itsekovettuvaa massaa)
-kalvovärejä
-maalarinteippiä
-tarroja
-kynsilakkoja

Jos ei halua olla harrastuksensa kanssa yksin, niin kannattaa hengata blogeissa (tänne kaikki on aina enemmän kun tervetulleita) ja mahdollisesti liittyä jollekin keskustelupalstalle. Hyviä keskustelumahdollisuuksia tarjoaa mm. nuo Yahoon minit- ja nuket-listat. Siellä hengaa paljon kokeneita konkareita nukkekoriaskartelun saralla, mutta mukana on myös suuri joukko uusia ja aloittelijoita. Molemmilla listoilla todellakin kehtaa ja kannattaakin kysellä omasta mielestä tyhmiä ja yksinkertaisia kysymyksiä, jos joku asia vaivaa. Ja blogeissa voi toki aina kysyä myös. Ne, jotka blogejaan jaksavat päivittää, tuskin pahastuvat siitä, että joku kysyy, miten jokin tavara on tehty tai mistä jokin materiaali on hankittu.

Toivon, että tästä oli jotain apua edes jollekin. Lisäkysymyksiä saa toki esittää niin paljon kuin tänne suinkin vain ehtii kirjoittamaan =).